KEVELE KALESİ VE YÜRÜYÜŞ PARKURU


GEVALE (KEVELE) KALESİ

Konya’nın yaklaşık 9 km. kadar batısında bulunan Gevale Kalesi, 1710 m. Yüksekliğe sahip olan Takkeli Dağ’ın zirvesinde yer almaktadır. İlk yapılışının Hitit dönemine kadar uzandığı ileri sürülen kalede Klasik, Antik, Bizans ve Selçuklu dönemine ait izler seçilebilmektedir. Eteklerinde kayadan oyularak yapılmış mezar ve mekânların da yer aldığı kale, Konya’nın savunmasında önemli görevler üstlenmiştir. Bizans döneminde Aziz Philip Tepesi olarak da isimlendirilen tepenin dini bir önemi olduğu ve Sille’yle tarihi bir yol ile bağlandığı yol üzerindeki çeşitli manastır kalıntılarından anlaşılmaktadır. Selçuklu döneminde sultanların av ve eğlence için uğradıkları bir sarayı da bulunan kale, Haçlı ve Bizans akınlarında Selçuklu sultanları tarafından kullanılmıştır. Fatih döneminde Karamanoğulları ile Osmanlı mücadelesinde önemli bir hedef haline gelen eser, Gedik Ahmet Paşa tarafından yıktırılmıştır. Bugün sur duvarları ile burçlarının zamanın yıkıcı etkilerine dayandığı kalenin içinde, sarnıçlar ve çeşitli mekânlar görülebilmektedir. Konya kenti ve vadisinin en güzel seyredilebileceği bir yer olan eser, tarihe ve doğaya meraklı insanları beklemektedir. 



GEVALE (KEVELE) CASTLE

Kevele Castle is located 9 km west of Konya, in the top of Mount Takkeli which is 1710 meters. It is supposed to be built firstly in the Hittites period, and also can be found some traces from Classic, Ancient, Byzantine and Seljuk periods. There are engravings in the skirts of the castle and it had important role defending the city. The hill called Saint Philip in Byzantine period must have a religious importance and connected with Sille through an old path, because there are many ruined monastery over the path.

There was a palace in the castle which was being used by Seljuk sultans while hunting and the castle was in use by Seljuks against Crusader and Byzantine raids. This castle has become a target in Fatih period during the war between Karamanogullari and Ottomans and was collapsed by Gedik Ahmet Pasha. Today, castle walls and towers are still surviving despite the passage of time and also there are cisterns and various buildings inside the castle. The castle has a beautiful panoramic view of Konya city and valley and is waiting for the travellers who are curious to history and nature for visiting.